It seems the artists these days are not who you think...

Temat: Chyba żółtaczka
Chyba żółtaczka
Witam
Mam wyniki mojego półtora miesięcznego synka, ale nie mam pojęcia
jak je czytać.Mocz jest ok. (NEGATYWNIE- GLU, BIL, KET),
Krew:( pominę to co jest w normie)
RBC- 3,61; HCT- 32,5; RDW-CV 14,6; PLT -598; MPV -10,5; PCT- 0,63;
LYMPH- 73,6 NEUT 12,9; EO -5,9
Bilirubina całkowita-7,11, związana 0,71
Konsultację z pediatrą mamy dopiero we wtorek. Proszę o wskazówki
jak to odczytać.
Dodam że jest to moje pierwsze dziecko.
Dziękuję i pozdrawiam!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,78505657,78505657,Chyba_zoltaczka.html



Temat: Wyniki badań z moczu-wapń/kreatynina
Wyniki badań z moczu-wapń/kreatynina
Panie Doktorze,
Moja dwuletnia córeczka (waga ok 10 kg.) ma problem z wapniem w
organizmie (na podstawie badań z moczu bo w krwi było wszystko w
porządku). Kolejną wizytę u lekarza ma dopiero za miesiąc więc się
trochę denerwuję jej ostatnimi wynikami badań z moczu, których
niestety nie potrafię odczytać. Bardzo proszę więc o ich
interpretację. Czy te wyniki wskazują na to, że wszystko się już
unormowało? Czy może nadal jest źle?
Dziękuję

Kreatynina w PM 53,19 mg/dl
Wapń w PM 4,82 mmol/l
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83605448,83605448,Wyniki_badan_z_moczu_wapn_kreatynina.html


Temat: RATUNKU,POMOCY!- do weterynarzy! PILNE!
Zrobiłam juz wyniki mojemu Kubusiowi.Wynik moczu jest bardzo dobry natomiast
krwi jest zły.Leukocyty ma wysokie bo 19,8,cos jest z watroba/uszkodzona/ bo
222 zamiast 125 i jeszcze do tego zarobaczony/zdziwilam sie ze to mozna
odczytac z krwi-zarobaczenie oczywiscie/Pies otrzymuje zastrzyki:antybityki i
przeciwalergiczne.Zaczerwienienie nareszcie blednie.Tydzien temu byl
odrobaczany a jednak dalej cos wykazało.Mysle ze to zaczerwienienie było od
watroby.Czy z takimi wynikami mozna psa wyleczyc?Zaczerwienienie mija ale zle
wyniki swiadcza o chorobie.Weterynarz powiedzial ze to nie od
kleszcza.Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,12609536,12609536,RATUNKU_POMOCY_do_weterynarzy_PILNE_.html


Temat: ciaza..?
idz do laboratorium i oznacz sobie beta hcg z krwi. wszystko sie wyjasnie. nie
ma co gdybac, bo od tego odpowiedzi nie dostaniesz.
a dlaczego mowisz ze zle zrobilas test?
prawidlowo nalezy w odpowiednie okienko wlac 2-3 krople moczu ( jesli przed
terminem miesiaczki to poranny, jesli po terminie to obojetnie jaki) po 3-5
minutach odczytac wynik. wyniku nie odczytywac po 15 minutach.
co mozna zrobic tu zle? nie kumam.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,24339905,24339905,ciaza_.html


Temat: ślad białka w moczu
ślad białka w moczu
Witam.Odebrałam wyniki badań.Czy ktoś może mi podpowiedzieć co oznaczają? W
moczu mam ślad białka lecz nie napisano ile.Krwinki białe 20-30(niestety nie
wiem czego bo nie moge odczytać pisma).Obfita flora bakteryjna.Kiedy lekarz w
ośrodku zdrowia zerknął na wyniki zapytał tylko czy mam trudność z oddawaniem
moczu.Nie mam z tym kłopotu.
Badania krwi i moczu zrobiłam ponieważ w ostatnim czasie czuje się słaba,
zwłaszcza rano po przebudzeniu.Dodam, że pozostałe wyniki są w normie i nie
jestem w ciąży.
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,51536644,51536644,slad_bialka_w_moczu.html


Temat: dni niebralam tabletek
jesli kochalas sie bez zabezpieczenia, to ciaza jest prawdopodobna.
Odnosnie HCG: jesli dochodzi do implantacji zaplodnionej komorki
jajowej (a odbywa sie to miedzy 6 a 8 dniem po owulacji), to 48
godzin pozniej we krwi pojawia sie wykrywalne stezenie HCG (> 1
mIU/ml). Ale poniewaz wiele zarodkow jest wadliwych genetycznie
(niektorzy uwazaja, ze nawet 50 % z nich) i czesto dochodzi
do „mikroporonien”, to dopiero wynik > 5 mIU/ml (dla niektorych > 25
mIU/ml) oznacza ciaze.
Test ciazowy z moczu powinnas zrobic nie wczesniej niz w dniu
spodziewanej miesiaczki, a wynik odczytac zgodnie z tym, co
producent napisal w ulotce.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,96166721,96166721,dni_niebralam_tabletek.html


Temat: Wyniki krwi i moczu - proszę o radę
Wyniki krwi i moczu - proszę o radę
Zrobiłam sobie dziś takie podstawowe wyniki krwi i moczu, żeby z czymś już
jechać do lekarza (5 tydzień, to będzie pierwsza wizyta).
Zaniepokoił mnie wynik moczu - odczyn zasadowy, gdzies się doczytałam, że to
oznacza, że mam kłopoty z nerkami.
Reszta to same kreseczki, tylko na końcu - nabłonki-poj.płas(?) w przep(?) oraz
skłądniki mineralne - b.niel.bakterie.

Natomiast krew to czarna magia. Wynik mam na pasku z symbolami, których nie
rozumiem. Gdyby któraś z was potrafiła odczytać, bardzo proszę, bo do soboty
tak daleko.
WBC 7,2X10(3)UL
RBX 4,07X10(6)UL
HGB 12,7gdl
HCT 37,4%
MCV91,9fl
MCH 31,2pg
MCHC 34,0gdl
PLT 216x10(3)ul
LYM% 38,7%
MXD% 10,6%
NEUT% 50.7%
LYM# 2,8 X 10(3)ul
MXD# 0,8 x 10(3)ul
NEUT# 3,6 x 10(3)ul
RDW 12,6%
PDW 13,1fl
MPV 9,7fl
P-LCR 23,9%
Przepraszam, że tego tyle, sama jestem zdziwiona.
Jeśli ktoś coś wie, proszę napiszcie, jeśli nie, spróbuję wytrzymać cierpliwie
do soboty.
Pozdrawiam i dziękuję.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,1700194,1700194,Wyniki_krwi_i_moczu_prosze_o_rade.html


Temat: Wyniki krwi i moczu - proszę o radę
alina1 napisał(a):

> Zrobiłam sobie dziś takie podstawowe wyniki krwi i moczu, żeby z czymś już
> jechać do lekarza (5 tydzień, to będzie pierwsza wizyta).
> Zaniepokoił mnie wynik moczu - odczyn zasadowy, gdzies się doczytałam, że to
> oznacza, że mam kłopoty z nerkami.
> Reszta to same kreseczki, tylko na końcu - nabłonki-poj.płas(?) w przep(?) oraz
>
> skłądniki mineralne - b.niel.bakterie.

bkterie i odczyn sa nieprawidlowosciami, nablonki czasami sie pojawiaja i bez
infekcji
>
> Natomiast krew to czarna magia. Wynik mam na pasku z symbolami, których nie
> rozumiem. Gdyby któraś z was potrafiła odczytać, bardzo proszę, bo do soboty
> tak daleko.
> WBC 7,2X10(3)UL biale krwinki - duzawo,norma 6- 8
> RBX 4,07X10(6)UL czerwone krwinki - troche nisko, norma 4,5 -6
> HGB 12,7gdl hemoglobina -norma 12-14
> HCT 37,4% hematokrtyt - norma 0k 38%
> MCV91,9fl
> MCH 31,2pg
> MCHC 34,0gdl
> PLT 216x10(3)ul
> LYM% 38,7%
> MXD% 10,6%
> NEUT% 50.7%
> LYM# 2,8 X 10(3)ul
> MXD# 0,8 x 10(3)ul
> NEUT# 3,6 x 10(3)ul
> RDW 12,6%
> PDW 13,1fl
> MPV 9,7fl
> P-LCR 23,9%
> Przepraszam, że tego tyle, sama jestem zdziwiona.
> Jeśli ktoś coś wie, proszę napiszcie, jeśli nie, spróbuję wytrzymać cierpliwie
> do soboty.
> Pozdrawiam i dziękuję.


reszty symboli nie bardzo pamietam, przepraszam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,1700194,1700194,Wyniki_krwi_i_moczu_prosze_o_rade.html


Temat: kot - pilne - spuchniete poduszki w łapach
wiesz, ja nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że jak w organizmie jest stan
zapalny to trzeba wykluczyć wszelkie źródła.
Do tego nie trzeba specjalistycznego sprzętu - moja kotka miała badania robione
w zwykłym laboratorium z zastrzeżeniem, że krew i mocz są kocie. Z tym, że
weterynarz musi umieć napisać na co mają to być badania, a potem musi umieć
odczytać i zinterpretować wyniki, a z tym w mniejszym mieście może być problem.
W każdym razie dawanie leków w ciemno, tym bardziej że nie widać rezultatów
takiego 'leczenia' może kotu jeszcze bardziej zaszkodzić, takie jest moje zdanie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,128,78854706,78854706,kot_pilne_spuchniete_poduszki_w_lapach.html


Temat: Bardzo proszę o interpretację
Bardzo proszę o interpretację
Jestem w 3 miesiącu ciąży odebrałam wyniki moczu
Barwa - zólty
Klarowność - klarowny
Ciężar właśiwy 1.1010
Odczyn PH 7,0
Białko - neg
Glukoza norma
ciała ketonowe - neg
Urobilinogen - norma
Bilirubina - neg.
Azotyny -neg
Leukocyty 0 neg.
Krew - 10.0 / ul

Osad
Nabłonki - płaskie pojedyńcze w polu widzenia
Leukocyty- pojedyńcze w polu widzenia
Erytrocyty - świeże pojedyńcze w polu widzenia
Inne - bakteria nieliczne wpw
Zawsze miałam wyniki z innego laboratoriu, i tam w wogóle nie byłko
prametru krew. Bo właśnie to mnie zastanawia krew 10 ul, wszędzie są
interpretacje są w poli widzenia, natomiast nie mam pojęcia jak to
odczytać

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,94490462,94490462,Bardzo_prosze_o_interpretacje.html


Temat: testowanie
Jeśli test pokazał dwie kreseczki to na 95% jesteś w ciąży GRATULUJĘ! Nie zaglądaj za często na ten kawałek plastiku bo po jakimś czasie zaczynają się z nim dziać cuda, kreseczki znikają albo pojawia się coś jeszcze (stąd w instrukcji jest napisane żeby wynik odczytać po 2, 3 minutach). Wynik odczytałaś, były dwie kreski i tego się trzymaj. A jak kupisz kolejny test to raczej nie rób go po południu czy wieczorem tylko rano następnego dnia bo wtedy jest największe stężenie hormonów w moczu, po co się dodatkowo stresować jakby popołudniowy test nic nie wykazał. A do lekarza najlepiej iść ok 7-8 tygodnia jak już na usg będzie coś widać i będziesz mogła posłuchac bijącego serduszka A betę z krwi też bym zrobiła, wtedy już będziesz zupełnie spokojna. Pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,88964639,88964639,testowanie.html


Temat: Czerwcowe testowanie
Hej dziewczynki, ja testowanie zaczynam ok 19 czerwca, już się
doczekać nie mogę. Dziś odebrałam wyniki badań krwi i moczu i troche
się zmartwiłam bo nie umiem ich odczytać jeden wynik mam podwyższony
i w poniedziałek zmykam do lekarza na kontrolę. Mam nadzieję, że nie
będe musiała odczekać. ;o(
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,95316224,95316224,Czerwcowe_testowanie.html


Temat: ANALIZA MOCZU jak zinterpretowac?
ANALIZA MOCZU jak zinterpretowac?
dziewczyny poradzcie wlasnie odebralam wynik moczu 15 miesiecznego synka
i niewiem jak go odczytac a do lekarza ide dopiero jutro pomozcie bo zwariuje
odczyn-oboj.
c.wlasciwy-1015
bialko-neg
cukier-neg
krew-neg
nablonki-wiel nieliczne(chyba tak bo dobrze nie moge rozczytac)
krwinki biale-0-4wp
krwinki czerwone-neg
waleczki-neg
skladniki mineralne-niel k na co
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,21993612,21993612,ANALIZA_MOCZU_jak_zinterpretowac_.html


Temat: Odczytanie wyników badań alergologicznych z krwi
Odczytanie wyników badań alergologicznych z krwi
Witam!
Proszę o pomoc w odczytaniu wyników badań, dostałam z opóźnieniem
wypis ze szpitala mojego dziecka i sa podane tu wyniki testów
alergologiczych z krwi, poniewaz to małe dziecko 2 latka i 2
miesiące ma. Pokazałam te wyniki dla mojego lekarza rodzinnego ale
stwierdziła, że ona sie na tym nie zna i musze iść do poradni
alergologicznej aby sie dowiedzieć co znacza te wyniki a tu trzeba
czekać prawie dwa miesiące. Więć może ktos mi powie czy te wyniki sa
w normie. W zaleceniach jest aby dziecko unikało kontaktu z silnymi
alergenami, szczególnie z tymi, na które dziecko jest uczulone.
Unikania przebywania w atmosferze dymu tytoniowego( u nas nikt nie
pali). Oraz zalecana dalsza diagnostyka w kierunku zaburzeń odpornośi
( nasz lekarz rodzinny zalecał podawanie tranu, co niniejszym
czynię).
Wyniki badań:
-Osad w moczu- Nabłonki: pojedyńcze wpw wielokątne, leukocyty: 0-2
wpw, erytrocyty: 0-1 wyług wpw, składniki mineralne: d. liczne
kryształki szczawianu wapnia wpw, Śluz: nieliczne pasma śluzu-to mocz
Wyniki badań krwi:


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,74505597,74505597,Odczytanie_wynikow_badan_alergologicznych_z_krwi.html


Temat: Gdzie boli trzustka?


| objaw ma dziwny. Od miesiaca moze troche z hakiem, boli mnie cos po lewej
| stronie zaraz poniżej żeber, lub na "łączeniu" z brzuchem.O różnych
| porach dnia.Ale potrafi mnie nad ranem obudzić, by za chwile spokój był.
| Doktor mówi że to z żołądkiem cos może byći dziś zrobiłem serie badań
| razem z USG.I mam pytanie.Czy jesli na USG pisze, że trzustka
| prawidłowych rozmiarów i jednorodna, tzn jest wszystko z nia OK?
| Martwi mnie ten ból . czy to moze nerka boleć? bo na USG mam napisane ,
| że w NL cechy poszerzeniaUKMu?W moczu , zadnych nieprawidłowości nie ma.A
| wizyte u doktora to za tydz mam. A gdzieś na forum wyczytalem , że
| trzustka boli po lewej stroni, mimo, że na schematach jakos na środku ją
| widać "pod żolądkiem"

Hey

Ja borykam sie z takim bolem po lewej stronie tuz pod zebrem juz od 8 lat
i niestety dopiero teraz bylam wrecz zmuszona isc do lekarza na gruntowne
badania.
Po zrobieniu USG wszystko wyszlo dobrze.Mialam robione wszelkiego rodzaju
badania z krwi na pasozyty itp., w sierpniu tego roku bylam na
gastroskopii - wszystko jest w porzadku - tak wyszlo w wynikach a ja nadal
umieram z bolu brzucha.
I dopiero jakies 3 tygodnie temu w pracy dostalam tak strasznego bolu ze
zawieziono mnie do szpitala i co sie okazalo - zrobiono jeszcze raz bardzo
dokladne badania krwi i oczywiscie USG brzucha tez i co wyszlo???
Otoz z badan na amylaze z surowicy wyszlo ze mam dosc powaznie juz teraz
chora trzustke tzn mam ponad dwukrotnie wiekszy wynik tego maxymalnego.
Lekarze po wynikach zapytali tylko jak ja jeszcze funkcjonuje przy tak
"marnej" trzustce :-(
Niestety z USG nadal nic nie wyszlo ale badanie na amylaze w surowicy
potweirdzilo juz wszystko.
Dostalam leki, przepisano mi diete lekkostrawna i ... hmmm dobre pytanie -
co dalej?!
No cos na razie sie lecze. Ale przez branie tylu tabletek wkoncu wysiadzie
mi watroba :-(
Mam nadzieje ze z Toba nie bedzie tak zle jak ze mna.


Gosia, aleś mnie nastraszyła :-(  Dziadek, kurde nie jestem, ledwo 30tka.
wychodzi na to, że powienienem być zadowolony,jak wrzody na zoładku bede
miał :-(
czekam na wyniki do wtorku, było troche badań wypisanych na świstku, ale
pismo wyjątkowo doktorskie i nic sie nie dało odczytać co to za
badania.Zastanawiam sie jak w laboratorium sie rozczytują. Grafolodzy jacyś,
czy co?
to trzustka jednak po lewej stronie.... jakoś schematy zle odczytywałem....


Źródło: topranking.pl/1851/gdzie,boli,trzustka.php


Temat: Suchy kaszel nie do opanowania :(
narazie bez zmian na lepsze.
wczoraj wieczorem mnie załamywała:ciepłe inhalacje, pulmex baby,
frida, marimar,euphorbium,drosetux,prawoślaz,tantum verde,maść
majerankowa i nic.
KAszlała i kaszlała bez końca - oczy jak pijak, pojękiwała bo
chciało jej się płakac że musi kaszleć ale nawet nie miała siły.
W nocy budziła się czesto.
NIe wiem czy nie podrazniłam ją dodatkowo herbatką z cebionem,
bioaronem, cytryną i miodem bo jak spróbowałam potem to była kwaśno-
drapiąca - fajna mama ze mnie.
No i zauważyłam, ze jak jej oczyszcze nos fridą to spokój a jak
zaleje solą fizj czy innym płynem to kaszle.
Pediatra przybiegła dziś w obawie , że jest tragicznie i nie wiadomo
czy nie pojedziemy do dr Pejcza na oddział ale oczywiście
jakprzychodzi lekarz dziecko jest cacy
O 8.00 znów wróciła gorączka 39, zbilam eferalganem i Oliwia zasnęłą
Jak była dr tylko troche zakaszlnęłą a tak cicho spała - jakby jej
nic nie było.
Ogólnie po badaniu:
-płuca oskrzela idealnie czyste - żadnego chrapania szmerów
- uszy OK
- gardło - trochę łuki zaczerwienione - dr badałą 2 x bo Oliwia
zagryzała szpatułkę aż się ugryzła
- zaśluzowana minimalnie -
- gorączka wysoka - tzn organizm walczy, może być oznaką infekcji
wirusowej (nawet do 5 dni), czekamy do poniedziałku, jak nie
przejdzie to robimy posiew krwi w kierunku tego gronkowca co kiedys
był i niby sobie poszedł ; bad. ogólne moczu niezłe (tylko ślad
ketonu i leukocyty 5-10) czekamy na wynik posiewu.
- kaszel suchy męczący - może być objawem wirusa albo ukrytej
alergii (ponoć leki na padaczke ukrywają czesc objawów), pasożytów
raczej nie ma bo robiliśmy niedawno (podobno glista daje objaw
kaszlu),
- generalnie Oliwia kaszle od 3 dni i raczej wygląda na
zaziębioną:gorączka, katar, kaszel, kicha, osłabiona, słaby apetyt,
czestsze rzadsze kupki, senność

Zalecenia:
- tantum verde do gardła 3-4 x
- drosetux 3 x 3 ml (plastikową łyzeczką)
- inhalacje ale zimne z inhalatora solą fizlojog (ew. 3-4 krople na
recepte nie moge odczytać chyba berodualu)
- ewen. jak silny kaszel sinecod 3-4 x 10 kropli
- toaleta nosa
- dużo pić

Jutro przyjedzie babcia z odsieczą to pomoże kurować chudziaka bo
maż nie nada - już wczoraj chciał karetke wzywać bo dziecko kaszle

pozdr

Jola
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,94129499,94129499,Suchy_kaszel_nie_do_opanowania_.html