It seems the artists these days are not who you think...

Temat: Jeśli chudnąć, to nie indywidualnie
tomasz_szymacha napisał:
>Bo ulubione potrawy wiekszosci z nas, a kazdegu grubcia w
>szczegolnosci, to mieszanka cukru maltozowo(piwo)-glukozowego i
>tluszczy wszelakich.

Golonki i tłuste mięsa też są odradzane z tytułu zawartości cukrów ?

Informacje nawet jeśli zbieżne z dietą kilkukrotnego zmniejszania wagi
przyjmowanych węglowodanów, to podawane w ten sposób, aby dietetyk nie wyjawił
swej kluczowej "wiedzy tajemnej".

Poza tym błedy przeliczania. Aby 12 łyżeczek cukru miało wartość 500 kcal to
każda łyżeczka musiałby mieć ok. 11 gram. Parafrazując Misia: "nie mamy takich
łyżeczek".
0.4 l coca-coli (jak można pić słodkie bzdury i marzyć o odchudzaniu ?) to też
nie 300 kcal, ale jakieś 210 kcal.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,902,63582768,63582768,Jesli_chudnac_to_nie_indywidualnie.html



Temat: gluten - pytanie do Pani Doktor
gluten - pytanie do Pani Doktor
Pani Doktor, w opracowanym przez Pania jakis czas temu schemacie zywienia (w watku "Stworzmy jadlospis i plan dnia") proponuje Pani rozpoczecie podawania glutenu w 7 miesiacu a nie w 6 jak podaje nowy schemat zywienia. Chcialabym zapytac o przyczyne tej rozbieznosci - czy moze bezpieczniej jest poczekac miesiac dluzej z pierwsza kaszka glutenowa?
I jeszcze jedno pytanie - 2-3 gramy kaszki, ktore nalezy podac, dotyczy kaszki suchej czy ugotowanej i jak przeliczyc to na lyzeczki od herbaty?
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,92458972,92458972,gluten_pytanie_do_Pani_Doktor.html


Temat: Problem z trawieniem
ile to jest 70 gram płatków w przeliczeniu na łyżki?

Jesli długo jadłas mało i jedynie tak łatwe do trawienia rzeczy jak jogurty i
Wasa to twój zoładek pewnie sie zmniejszył i rozleniwił bo nie musiał sie
wysilac na trawienie czegoś ciezszego.

Twoj brzuch zoładka moze tez wynikac ze zbyt długiej przerwy miedzy posiłkami:
8,5 godziny!!czy moze jadłas cos potem?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36,33956711,33956711,Problem_z_trawieniem.html


Temat: Szybkie pytanie;)
www.smaczny.pl/index.php?ka_produkt=20&ka_liczba=18&ka_z=gram&ka_na=lyzeczka&ka_ok=Przelicz&p_przelicz=1&name=Calc&op=Jedn

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,59024041,59024041,Szybkie_pytanie_.html


Temat: Wyznania francuskiego piekarza
mnie sie tez to wydawalo nieprawdopodobne
i az poszlam sprawdzic. Nie mam drozdzy w proszku, wiec najpierw zwazylam 4
lyzeczki drobnego cukru: 4 i pol lyzeczki to ponad 20 g. Potem byla maka (zwykla
biala, typ 00): 5 lyzeczek dalo 15 gram. Wiec moze drozdze klasyfikuja sie
gdzies pomiedzy cukrem a maka? Dziwne wydaje mi sie to tlumaczeniowe
przeliczanie wagi na objetosc. Przeciez w oryginale waga jest podana w uncjach i
gramach. Co wydaje sie bardziej precyzyjna metoda.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,83554328,83554328,Wyznania_francuskiego_piekarza.html


Temat: Żelatyna w płatkach
Ależ Linn_Linn - oczywiście nie mam pewności czy dobrze odgaduję co chcesz
przekazać - ale u nas na opakowaniach nie ma przeliczników.
Na żelatynie w proszku podają na przykład: ... gram [nie pamiętam, a nie mam w
tej chwili żelatyny] na 1/2 l płynu.

A żelatyny w płatkach w ogóle teraz nie widuję. Kiedyś [w latach póżnych 80-
tych, kiedy to wyroby Oetkera były na naszym rynku oryginalne, a nie te
produkowane w polskich filiach firmy] była w sklepach żelatyna Oetkera w
płatkach. Płatki miały wielkość prostokąta: ok. 7 - 8 cm na ok. 20 cm. i były
bardzo cieniutkie > prawie tak jak folia zwana celofanem lub po prostu papier.

W tym czasopiśmie, o którym wspominałam są obrazki i wygląda na to, że to jest
właśnie taka żelatyna. Zresztą [może się mylę!] w Niemczech pewnie popularne są
wyroby tej firmy, wszak ona jest niemiecka.
A z doświadczenia mogę powiedzieć, że przelicznik "1 płatek = 1 łyżeczka" się
zgadza w zastosowaniu do przepisów z tego czasopisma.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,18637008,18637008,Zelatyna_w_platkach.html


Temat: zapotrzebowanie kaloryczne
A czy wy potraficie to przeliczać? To znaczy ja np mam problem bo nie mam
pojęcia ile to jest 100gram, bo zazwyczaj w tej wartości są podawane kalorie. O
ile nie ma problemy z jogurtami lub podobnymi to nie wiem na przykład jak
obliczyc wartość kaloryczna makaronu. Moje dziecko je tego bowiem sporo. Kupuję
taki drobniusieńki makaronik i jak ugotuję dwie łyżki stołowe w połączeniu z
serkiem wiejskim (biały) będzie słusznej wielkości miseczka, ale za chiny nie
wiem ile to może być kalorii, znaczy sie tego makaronyu, bo serka wiem, bo jest
na pudełku napisane, że powiedzmy 100 gram to 123 kalorie...Ale makaron to nie
mam pojęcia ile ważą dwie łyżki suchego ile potem wychodzi ugotowanego...nie
wiem i już!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,46019,63785246,63785246,zapotrzebowanie_kaloryczne.html


Temat: Woda utleniona do kąpieli
Dawkowanie
Kąpiele:
autor zaleca 5-6 kąpieli co drugi dzień. Czas kąpieli 30-40 minut -
a wody utlenionej poleca wlać 5-6 butelek po 40 ml. To sporo.
Butleki sprzedawane w Polsce mają po 100 gram roztworu 3% więc nie
wiem jak to przeliczyć. Tak więc proponuję zacząć od 1/2 lub jednej
butelki na kąpiel i patrzeć na reakcję. Mój syn (5 l.) nie odczuwał
dyskomfortu po wlaniu 1 butleki do kąpiel.
Po kąpieli należy się opłukać.

Stosowanie wewnętrzne:
dla dzieci do 5 roku życia 1-2 krople na łyżkę wody, od 5 do 10 roku
życia po 2-5 kropel, od 10 do 14 roku życia po 5-8 kropel
jednorazowo. I uwaga! 30 minut przed posiłkiem lub 1,5-2 godziny po
posiłku i zawsze zmieszane z wodą. Tak więc nigdy wody utlenionej
czystej do paszczy.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,84880236,84880236,Woda_utleniona_do_kapieli.html


Temat: gramy, ml, itp - jak przeliczać na np. łyżeczki?
gramy, ml, itp - jak przeliczać na np. łyżeczki?
no bo w schemacie mam np. 100g skrobanego jabłuszka - czyli ile?
przecież nie będę ważyć. jak to przeliczyć na łyżeczki?
czy jeśli mam słoiczek 200g po koncentracie i sprawdze ile łyżeczek
wejdzie na pół słoiczka - to będzie to miarodajne?
nie chce dać za dużo, za mało też mija się z celem..


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,91775131,91775131,gramy_ml_itp_jak_przeliczac_na_np_lyzeczki_.html


Temat: nie chcę dawac dziecku danonków
Pokaz mu na stronie Danone, ile toto zawiera cukru.
Znajdź przelicznik gramów na łyżeczki.
Pokaz mu na szklance objetość danonka (1/4 szklanki) i ilość cukru.

Jak nie jest ulepkolubem, takim, co herbatę słodzi 4 łyżeczki na szklankę, to
się przerazi.
Bo wychodzi, o ile pamiętam, 1,5-2 łyżeczki na objętość równą z grubsza ćwierci
szklanki.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,84508683,84508683,nie_chce_dawac_dziecku_danonkow.html


Temat: Od kiedy Danonki?
To zalezy, jakie masz poglądy na podawanie słodyczy.
Danonki są słodyczami, a nie jogurtami - to jest mocno posłodzony twarożek.
Łyżeczka cukru to 4 gramy, porównaj sobie z zawartością cukru w danonkach i
przelicz na coś, czego ty używasz, np kawę. Proporcjonalnie, nie ilościowo.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,88121997,88121997,Od_kiedy_Danonki_.html


Temat: miara- łyżka
miara- łyżka
czy może gdzieś w necie spotkaliście przelicznik 'łyżkowy'?
ile np. gramów ma łyżka masła, oliwy, miodu czy masła orzechowego?
potrzebne mi do diety...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,342,26963815,26963815,miara_lyzka.html


Temat: Wyznania francuskiego piekarza
Ba, tylko po co wyważać otwarte drzwi i przeliczać z gramów na łyżki...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,83554328,83554328,Wyznania_francuskiego_piekarza.html


Temat: suche drozdze
Tak przy okazji suchych drożdzy, czy ktoś wie jaki jest przelicznik suche
drożdze na normalne, np 1 łyżeczka suchych drożdzy to ile gram normalnych?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8702520,8702520,suche_drozdze.html


Temat: pytanie do tych co kraba mecza bez zmruzenia oka
n0str0mo,

Ja do leniwych naleze albo moze do tych co za bardzo nie lubia dlubac wiec
zwykle kupuje te wlasnie "rou xie" (kraby miesne, pierwszy znaczek ten sam co
mieso) te co maja takie wielkie szczypce, caly krab ok 300-400 gram z takiego
jest co jesc.
Nie sa to chyba podwodne stwory bo sprzedaja je zywe na sucho zwiazane sloma.

U mnie kosztuja ok 39 yuanow za jin (pol kilo) po przeliczeniu wyszlo mi 9.5US$
za kilo.
Czasem w Park'n'Shop maja promocje i meskie sztuki za pol ceny.
A kupuje albo w powyzej opisanym przybytku albo po prostu na mokrym rynku.

A teraz krab w chili.

Kraba usmiercic, dokladnie umyc szczoteczka (blotolubne stwory) wyrwac
plucka/skrzela, pociac na kawalki, obciac glowne szczypce, korpus najpierw na
pol wzdluz a nastepnie kazda polowke na 3 czesci, szczypce i grubsze kawalki
potraktowac mlotkiem by rozbic skorupe.
Posolic ciut i na bok odstawic.

Nawiasem mowiac kiedys w Malezji w jakims dosc malym miejscu po raz pierwszy do
miski krabow w pieprzu dostalismy kazdy deske i mlotek a ze po paru piwach
bylismy frajda byla niezla.

Do kraba wracamy czas na sos.

Na pol kilo krabow:

5 zabkow czosnku drobno posiekac,
kawalke imbiru wiekosci kciuka drobno posiekac,
1 duza lub 2 mniejsze slodkie papryki czerwone grubo posiekac,
garsc szalotek/szczypiorku posiekac,
garsc swiezej kolendry posiekac,

W woku rozgrzac 3-4 lyzki oleju,
Wrzucic lyzke grubo zmielonej suszonej chili,
odczekac 10 sekund,
wrzucic imbir i czosnek,
mieszajac smazyc 20 sekund,

Dodac lyzke pasty z chili, lyzeczke black bean garlic paste, siekane
szalotki/szczypiorek, pol lyzeczki cukru, ciut soli, pomerdac to razem 10-20
sekund i z ognia zdjac.

Krok nastepny zalezny od typu woka. Jako, ze moj teflonem jest pokryty do
smazenia krabow sie nie nadaje ale te bez teflonu sa do tego idealne.

Stawiam wiec na ogniu duzy garnek z nierdzewki, czekam minute az sie dobrze
nagrzeje. Bez oleju czy wody.

Z odstawionego na bok kraba odsaczyc wode i go do tego garnka wrzucic,
nastepnie ostroznie ale szybko i zdecydowanie go w tym garnku mieszac.
Ja w tym momencie wykonuje numer malo chinski ale tak mi wlasnie smakuje i
dodaje szczypte tymianku.
Po jakichs 2-3 minutach mieszania wlac uprzednio przygotowany sos wsypac
kolendre zamieszac 3 razy dookola i podawac.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,16365394,16365394,pytanie_do_tych_co_kraba_mecza_bez_zmruzenia_oka.html


Temat: Terapia solą i witaminą C - słyszeliście o tym?
Jeśli są wyraźne efekty terapii, to jej zastosowanie wydaje się być godne uwagi.
Poza tym często jest tak, że zanim coś "stanie się nauką" jest odkrywane
przypadkowo - jak np. penicylina, (która de facto swoimi właściwościami zwróciła
zainteresowanie naukowców, powodując rozwój badań nad innymi antybiotykami) lub
odwrotnie - masa naukowych teorii i wywodów podlega poźniejszej empirycznej
weryfikacji. Wreszcie wiele wynalazków, czy praw naukowych brało swój początek z
bacznej obserwacji otaczającego środowiska i wyciąganiu wniosków. Autorzy tego
artykułu wyraźnie powołują się na obserwację diety zwierząt i człowieka, oraz
związku ilości spożywanej soli (na przestrzeni wieków) do podatności organizmów
zwierząt i ludzi na infekcje nowych nieznanych wcześniej chorób, które pojawiają
się w miarę dobowego spadku ilości soli w diecie. Wyciągają wnioski, które
zastosowane w praktyce dają pozytywne rezultaty. Być może jest to pewien "trop",
który należało by podjąć i nie należy niczego przekreślać, tylko dlatego, że "to
żadna nauka"
Mnie osobiście interesuje:
1. postać soli, którą należy spożywać wg. ich zaleceń. Piszą, że nie może to być
sól z dodatkami, które np. zawiera sól kuchenna (table salt). Piszą tu o
pigułkach z solą. Czy w Polsce są w sprzedaży aptecznej pigułki, z czystym
chlorkiem sodu ?
2. Dawka, która według zaleceń powinna być uwarunkowana masą ciała: 1 gram soli
na każde dziesięć funtów masy ciała. (jeśli ktoś ma ochotę to proszę przeliczyć
na kg.) Tak ,czy owak 18 gram soli lub vit. C nie powinno przekraczać dawki
spożywanej w ciągu doby. Za optymalne uważają 15 g/dobę - czyli łyżkę stołową,
którą można podzielić na 4 porcje serwowane w ciągu dnia. Dlatego nie wiem skąd
wziąłeś te 40 gram soli dziennie. Uważam że dużą łyżkę soli dziennie "da się
przełknąć" (i nic więcej już nie solić )
3. Wpływ długotrwałego spożycia takiej ilości soli na funkcjonowanie innych organów.
4. Czy jest to terapia uderzająca w przyczynę choroby, czy tylko łagodząca
skutki. Piszą o Herxie (wręcz natychmiastowym) i wydzielaniu toksyn przez
obumierające organizmy, więc wynika, iż terapia zabija BB, a zatem jej
dożywotnie stosowanie mija się z celem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,44608928,44608928,Terapia_sola_i_witamina_C_slyszeliscie_o_tym_.html


Temat: Wąpliwości co do diety
ape80 napisał:
> Jaka ilość węglowodanów przyswajalnych jest odpowiednia, przecież nie można
mierzyć każdej porcji. Większość jedzenia przyrządza się intuicyjnie. A 100 g
to naprawdę bardzo niewiele.<
Weź wystukaj w google "low carb" to otrzymasz kilkaset linków na temat diet
niskowęglowodanowych. Mozesz też wystukać "dieta niskowęglowodanowa" otrzymasz
przynajmniej kilkadziesiątlinków (po polsku)Gdyby nic Ci nie chciało wyskoczyć,
to podaję dla informacji najbardzie znane diety : Lutz - nie więcej niż 72gramy
węglowodanów/dobę. Atkins - dla pierwszego etapu 20 gramów węglowodanów/dobę.
Kwaśniewski- 0,8gna kg masy ciała, tj ok 50-60 gram /dobę.Te diety i inne są
stosowane zarówno przes ludzi chorych (np: candida), jak i zdrowych
(np:kulturyści- CKD ). Jak widzisz jest to znacznie mniej niż 100g.Jedynym
problemem jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych. Jak tu się odejść bez
kartofelków ,chlebka ,słodyczy? Jest to trudne jednak możliwe,jeśli towarzyszy
temu odpowiednia motywacja ;wyleczenie z choroby,schudnięcie, rzeźbienie
mięśni.Intuicja nie jest najlepszą metodą przygotowania posiłków. Jakikolwiek
przepis podany w dowolnej ksiące kucharskiej określa gramaturę produktów.Dla
uproszczenia przelicza się gramaturę na miary objętościowe: łyżki, szklanki czy
szczypty.Do przygotowania posiłków, szczególnie osoby chorej potrzebny jest
także urozmaicony jadłospis opracowany przynajmniej na dwa tygodnie,
uwzględniający zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki
diety.Przygotowanie jedzenia z tego co mamy akurat w lodówce, lub na co mamy
własnie ochotę daje opłakane skutki.I to by było na tyle. Pozdrowienia

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30155,31855773,31855773,Wapliwosci_co_do_diety.html